tisdag 26 april 2011

Maj goes raw


Just det, jag har ju utlovat en "matblogg".

Så var ska jag börja? - Med medvetenheten förstås. Allting börjar där.. Medvetenhet om vad kroppen behöver för att må bra och för att jag ska få kraft och energi att göra det jag gör.
När jag för 3 år sedan lade om min kost så radikalt, så var det just sprunget ur en allt mera påtaglig medvetenhet om att min kropp inte mådde bra av det jag erbjöd den. För mig började alltså förändringen med utövandet av mindfulness. Men mer om det vid ett annat tillfälle.

Så.. Planen för den här veckan på Berget, är att landa djupt i mig själv - ta tillfälllet i akt att ta hjälp av min mindfulnessträning, meditera, yoga och verkligen vara närvarande med allt som är just nu - och utifrån nuet göra medvetna val om kostintaget. Mindful eating från scratch, liksom.

När jag de här senaste dagarna har frågat mig själv vad jag vill ha för typ av mat, så blev svaret - lite förvånande - Raw food. Alltså har jag experimenterat en hel del med de råvaror jag hade med mig hit till Berget. Rotsakerna blev inte ugnsrostade, som jag nog innan hade trott, utan rivna, hyvlade och körda i matberedaren. Har ätit massor av spenat, hampafrön, nötter etc.. Har testat olika röror, och fått stor användning av både olivoljan och tamarin. Det jag kan bli lite osäker på, är om jag får i mig tillräckligt med protein - så jag har piffat till allt detta goda råa med några skivor fetaost, eller ett kokt ägg. Känns som en god kompromiss, och min kropp är glad och nöjd med det jag stoppar i den. En fördel med att äta råa grönsaker, är att de måste ätas långsamt och tuggas ordentligt. Och är det något jag behöver lära mig, så är det att äta långsammare..

Men det bästa med Raw, är att man kan äta en massa gott - helt utan socker, gluten eller mjölk. Jag lyxade tex till det på påskafton och bjöd mig själv på en mycket smarrig hallon/blåbärspaj med cashewnötsgrädde.

Mums!